Takvim yaprakları 2005 yılını gösterirken birinci sefer bir Formula 1 yarışına konut sahipliği yapan İstanbul Park, pilotlar için kuvvetli lakin sevilen bir pist. 2011 yılına kisimar Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park bilhassa süratli dönülen ve pilotları yüksek G kuvvetine maruz bırakan 8. virajı ile dünyanın dört bir yanındaki taraftarların da ilgisini çekmeyi kafaardı.
Toplam 7 Formula 1 yarışına mesken sahipliği yapan pistte yapılan birinci F1 yarışında kırılan rekorlar ise hala geçilebilmiş değil. Önümüzdeki günlerde tekrar Formula 1 yarışına konut sahipliği yapacak olan İstanbul Park pistinin bu vakte kisimarki rekorlarına gelin birlikte göz atalım.
Formula 1 İstanbul Park rekorları:
En süratli pol çeşidi rekoru İstanbul Park’taki birinci sıralama çeşitleri sırasında Räikkönen tarafından kaydedildi:
İstanbul Park pistinde en süratli pol çeşidi rekoru da 2005 yılında kırıldı. Sıralama cinslerinde sahneye çıkan Kimi Räikkönen, McLaren MP4-20 aracıyla tamamladığı çeşit ile birlikte pol durumu kaptı. Räikkönen, bu çeşidiyle tıpkı vakitte İstanbul Park’ta yapılan sıralama cinslerinin en uygununu gerçekleştirdi. 1:26,797’lik bir derece ile İstanbul Park’ın en süratli pol tipini atan Kimi Räikkönen’in rekoru hala kırılmisimı.
En süratli cins da tekrar İstanbul’daki birinci Formula 1 yarışında Montoya tarafından atıldı, bu rekor bir daha kırılamadı:
2005 yılında İstanbul Park’ta düzenlenen birinci Formula 1 yarışında, pistin en süratli çeşidini atan pilot Juan Pablo Montoya oldu. Montoya, 1:24,770’lik derecesiyle sadece o yıl yapılan yarışın değil, İstanbul Park’ın en süratli çeşidini atmış oldu. 2005 yılından sonra İstanbul Park pistinde gerçekleştirilen hiçbir yarışta Montoya’nın attığından daha süratli bir tıp atılmisimı. Hasebiyle en azından şimdilik İstanbul Park’ın en süratli cins vakti rekoru Juan Pablo Montoya’ya ilişkin. Fakat Yarışı kadro arkisimaşı Kimi Raikonen kazandı; Montoya, Renault’un efsane pilotu Fernando Alonso’nun akabinde üçüncü oldu.
En yüksek sürate ulaşan pilot da en süratli çeşidi atan Montaya olmuştu, hala geçen yok:
2005 yılında yapılan yarışta en süratli çeşit vakti rekorunu ele geçiren ve 6 yarış boyunca bırakmayan Juan Pablo Montoya, birebir vakitte o yarışta en yüksek sürate ulaşan pilot unvanını da ele geçirmişti. Montoya, saatte 330 kilometre sürate çıkarak yarışın en yüksek sürate çıkan pilotu oldu. Bu sürat, bu vakte kisimar İstanbul Park’ta yapılan Formula 1 yarışlarındaki en yüksek sürat olarak pistin rekorları ortasında yerini aldı.
En çok dünya şampiyonluğuna sahip ikinci pilot Lewis Hamilton oldu:
2020’de Formula bir yarışları salgın nedeni ile bir müddet aksadı ve yetkililer, İstanbul Park’ı 9 yıl ortadan sonra birinci sefer takvime eklediler. 15 Kasım’da düzenlenen yarış, nitekim de yaşanan hasreti giderecek formda oldu. Mercedes’ten Lewis Hamilton, yarışı 20 saniyeye yakın bir ayrım ile zaferle tamamlisimı, 7. kere dünya şampiyonluğunu duyuru etti. Bu rekor ile birlikte Schumacher’e ortak oldu.
İstanbul Park’ın Formula 1 tarihi:
2005 Türkiye Grand Prix:
Türkiye’de gerçekleştirilen birinci Formula 1 yarışı olan 2005 Türkiye Grand Prix’i, Kimi Räikkönen’in liderliğinde başladı. Sıralama cinslerinde kafaarılı bir çeşit atan Räikkönen, birinci sırisima kafalisimığı yarışın sonuna kadar başkan kalmayı başardı. 58 tıp boyunca önder kmekan ve yarışı bu biçimde bitiren Räikkönen’in akabinde Fernando Alonso geldi. Üçüncü sırisima ise 39. tıpta en süratli cins vaktini elde eden Juan Pablo Montoya yer aldı.
2006 Türkiye Grand Prix:
2006 yılında yapılan Türkiye Grand Prix’i epeyce olaylı geçti. Daha birinci çeşitte iki kişinin yarıştan elenmesiyle başlayan yarışın liderlik koltuğunda 1:26.907’lik derecesiyle pol konumda yarışa başlayan Felipe Massa vardı. 39 çeşit boyunca liderliği kaptırmayan Massa, 40. tıpta liderliği Michael Schumacher’e kaptırsa da 43. tıpta liderliği geri alarak yarışı birinci sırisima bitirdi. Yarışın en süratli tipini 1:28.005’lik derecesiyle Michael Schumacher attı.
2007 Türkiye Grand Prix:
2007 yılının 12. Formula 1 yarışı olan 2007 Türkiye Grand Prix’i çekişmeli geçti. 1:27.329’luk derecesiyle pol durumda yarışa kafalayan Felipe Massa 19. çeşitte liderlik koltuğunu devretti lakin 22. çeşitte yine birinci oldu. 42. tıpta tekrar birinciliği kaptıran Massa, iki çeşit sonra yine birinci oldu ve yarışı önder bitirdi. Yarışın en süratli çeşidini 1:27.295’lik dereceyle Kimi Räikkönen attı.
2008 Türkiye Grand Prix:
2006 ve 2007 dönemlerinde İstanbul Park’ta yapılan yarışlarda pol durumda yarışa kafalayan Felipe Massa, 2008 dönemini da boş geçmedi. İstanbul Park pistinde 3 defa arka arda pol konumda başlayan tek pilot olan Massa, Lewis Hamilton ve Kimi Räikkönen ikilisiyle gerçekleştirdiği liderlik savaşını kazanarak yarışı birinci bitirdi. Lewis Hamilton ikinci, Kimi Räikkönen ise üçüncü oldu. Yarışın en süratli tipini 1:26.506’lık derecesiyle buz adam Kimi Räikkönen attı.
2009 Türkiye Grand Prix:
Üç sene üst üste Ferrari’nin domine ettiği yarışlara konut sahipliği yapan İstanbul Park’ta pol durumda bu sefer ayrımlı bir isim vardı. 2009 Türkiye Grand Prix, 1:28.316’lık derecesiyle Red Bull Renault grubunun pilotu Sebastian Vettel’in önderliğinde kafalisimı fakat Alman pilotun liderliği çok sürmedi ve daha birinci tıpta Jenson Button liderliğe yükseldi. 18. cinste liderliği Mark Webber’e ödünç veren Jenson Button, 19. çeşitte liderliği yine devralarak yarışı birinci bitirdi. Yarışın en süratli cins zamanlaması da 1:27.579’luk dereceyle Jenson Button’dan geldi.
2010 Türkiye Grand Prix:
İstanbul Park, 2010 yılında hayli enteresan bir yarışa konut sahipliği yaptı. Pol konumda Mark Webber’in kafaladığı yarış, 40. cinse kisimar onun liderliğinde devam etti. Yakıt konusunda ikaz yer Mark Webber’den kadro arkadaşı Sebastian Vettel’e yol vermesi istendi fakat Webber bunu kabul etmedi. Vettel, 40. çeşitte yakaladığı fırsat ile grup arkisimaşını geçmeye çalıştı lakin ikili farklı bir çarpışma yaşisimı. Bu çarpışma Red Bull kadrosuna değerliye patlisimı.
Sebastian Vettel, çarpışma nedeniyle yarış dışı kaldı. Mark Webber ise ön kanadının hasar alması nedeniyle pite girdi. İkilinin inatlaşması, kendi elleriyle liderliği vermelerine neden oldu. Mark Webber’in akabinde ise liderlik koltuğuna Lewis Hamilton oturdu. İngiliz pilot, yarışı birinci olarak bitirmeyi başardı.
2011 Türkiye Grand Prix:
Sebastian Vettel ve kadrosu Red Bull önderliğinde geçen 2011 döneminde yapılan Türkiye Grand Prix’inin pol konumunda Vettel vardı. Yarışa birinci kafalayan ve yarışın sonuna kisimar başkan koltuğunu bırakmayan Sebastian Vettel, 2011 dönemi üzere İstanbul Park’ı da domine etmeyi kafaardı. Bu yarış, İstanbul Park’ta gerçekleşen son Formula 1 yarışı oldu ve daha sonra pist, gelecek yıllar için Formula 1 takvimlerinden kaldırıldı.
2020 Türkiye Grand Prix:
Nihayet hasret sona erdi ve İstanbul Park, 2020’de tekrar Formula 1 yarış takvimine eklendi. 14 Kasım 2020’de sıralama tipleri, 15 Kasım 2020’de ise asıl yarış yapıldı. Mercedes pilotu Lewis Hamilton, yarışı tepede tamamlayarak 7. dünya şampiyonluğunu Türkiye’de duyuru etti. Böylelikle toplam şampiyonluk sayısı 7 olan Michael Schumacher’in rekoruna ortak oldu, yani egale etti.
İstanbul Park’ta Kırılan Tüm Formula 1 Rekorları
Yorum Yaz