
Kıyı şeritlerine örülen duvarlar yahut dalgakıran olarak yerleştirilen duvarlar o bölgedeki habitata ve küçük deniz canlılarına ziyan verebiliyor. Artık ise bilim insanları denizdeki habitatı korumak için bir tıp fayans geliştirdi.
Gelgitlerin çok olduğu bölgede yaşayan küçük canlılar inançlı bir yer edinebilecekleri, avcılardan saklanabilecekleri ve gelgit olayı bittiğinde güneş ışınlarından korunabilecekleri küçük çatlaklara ve dehlizlere muhtaçlık duyuyor lakin örülen duvarların yüzeyleri düz beton tabandan oluştuğu için bu durum mümkün olmuyor.
Çatlaklara sahip fayanslar
Uluslarası bir araştırmacı kümesi bahsi geçen durumu uygunlaştırmak maksadıyla 3 boyutlu yazıcılardan yardım alarak çatlaklara ve oyuklara sahip beton fayanslar geliştirdi. Geliştirilen fayanslar 1 yıl boyunca Hong Kong, Sidney, San Francisco ve Londra’nın da yer aldığı 14 farklı bölgede denendi.
Yapılan incelemeler sonucunda oluklu fayansların %19 ila 51 oranında daha fazla canlı tipi barındırdığı, %59 ila 416 oranında da daha fazla canlı sayısı barındırdığı tespit edildi.
Yeni araştırma Küresel Ecology and Biogeography isimli mecmuada yayımlandı.